Opknapbeurt Meer en Bos

Artikel overgenomen uit Over Haags Groen, uitgave van de Gemeente Den Haag.

 

Landgoed Meer en Bos heeft het afgelopen jaar een flinke opknapbeurt gekregen. De historische wal is gestut, een deel van de paden is hersteld en er zijn nieuwe bomen en bloembollen geplant. Woensdag 28 februari werd de afronding van de werkzaamheden gevierd.
Tot grote vreugde van Hank Hoogwout, betrokken bewoner en voorzitter van Wijkvereniging/wijkberaad Bohemen-Waldeck-Kijkduin. Hank woont samen met hond Hertha tegenover Meer en Bos.
Hank: “Ik woon hier al sinds 1970, de laatste 20 jaar heb ik honden en kom ik veel buiten in het bos. De verloedering viel me steeds meer op. Het werd ieder jaar slechter, er werd gewoon geen onderhoud gedaan. De oude kloosterwal langs de ringsloot brokkelde langzaam af, er zaten gaten in de paden, mensen gooiden hun afval in het bos, de ijsvogels waren verdwenen. Het was gewoon verschrikkelijk.”
Vergane glorie
Hank was jarenlang voorzitter van de Haagse Vogelbescherming en kwam 10 jaar geleden bij wijkvereniging Bohemen-Waldeck-Kijkduin terecht om een stem te hebben in de nieuwbouw in de puinduinen. “Zo kwam ik ook in het platform groen terecht en kon ik mijn kritiek lozen. Het eeuwige antwoord was; er is geen geld. Ik dacht toen nog, dan kan je er net zo goed huizen gaan bouwen. Maar ik vond vooral dat het bos moest blijven. Het is al zo oud en heeft zo’n rijke geschiedenis. In de 17e eeuw was het een prachtig landgoed waar mensen uit de stad naar toe kwamen om te jagen of de stad te ontvluchten. Voor mij was duidelijk dat er iets moest gebeuren aan deze vergane glorie en daar heb ik me hard voor gemaakt.”
Een gat in de lucht
In 2016 werd Hank uitgenodigd voor een bijeenkomst op het strand om kennis te maken met wethouder Revis. Daar zag ze de kans om hem te vertellen over de achteruitgang van Meer en Bos en dat er geen houden meer aan was. Wethouder Revis stemde in om samen met Hank en medewerkers van het stadsdeelkantoor een kijkje te nemen. Daar werd hij al snel overtuigd van nut en noodzaak om het gebied aan te pakken.
Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte): ”Ik ben erg blij dat Hank en de andere betrokken bewoners dit hebben aangekaart en zich zo hebben ingezet om met elkaar dit prachtige gebied in ere te herstellen. Ze waren bijzonder gemotiveerd om aan de slag te gaan. Samen met de buurt hebben we een verbeterplan gemaakt en uitgevoerd.“
Hank vertelt verder: “Jarenlang hadden we ons er aan geërgerd dat het bos zo achteruit ging, tijdens de rondleiding konden we ons hele arsenaal aan klachten kwijt. En dat heeft geholpen. Op een gegeven moment hoorde ik via het stadsdeelkantoor dat er voor 2017 geld beschikbaar kwam. We sprongen een gat in de lucht, eindelijk! Na jaren vragen, lobbyen, mensen enthousiasmeren. Het was zo mooi, we konden aan de slag.”

Hoop werk verzet
Begin 2017 startten de werkzaamheden en inmiddels is een hoop werk verzet. Eerst zijn de paden opgeknapt en is de historische wal rondom het landgoed met bielzen gestut. Op plekken waar de wal was weggespoeld werd grond gestort. Om het wegspoelen verder te voorkomen zijn nieuwe planten geplant. Verder zijn er twee nieuwe trappen gemaakt, die goed begaanbaar zijn voor ouderen, is er een mooie speelplek voor kinderen en zijn nieuwe bomen en ‘stinsen’ (een speciaal soort bloembollen) geplant. Het oude gemaaltje is met takkenrails afgeschermd tegen mensen en honden en het moerasveldje aan de kant van de Heliotrooplaan is aantrekkelijker gemaakt voor vlinders en vogels door het veld in te zaaien met een bloemenmengsel.
Nu zo houden!
Hank en andere buurtbewoners zijn erg blij met de verbeteringen. Hank: “Je merkt dat er meer respect en liefde voor het gebied is, voorheen deed iedereen maar wat. Nu is duidelijker waar je wel of niet mag komen. Kunst is wel om het zo mooi te houden. We zijn er nog constant mee bezig. Eigenlijk is zo’n groot groen gebied nooit echt af, beheer blijft ontzettend belangrijk. Dat gaat nu op zich wel goed. Maar er ligt zeker ook een grote rol bij de gebruikers. Daarom willen we bij het beheerplatform voorstellen dat je voortaan nog met maximaal twee honden per persoon het bos in mag en hebben we de scouting gevraagd om tijdelijk geen hutten meer te bouwen in verband met de nieuwe beplanting.”
“Ach, er blijft altijd wel wat te wensen over, natuurlijk,” lacht ze. “ Maar we hebben er vertrouwen in dat het nooit meer zo ver komt en dat Meer en Bos nu in oude glorie kan herstellen. “

Meer informatie over Meer en Bos en de andere parken, bossen en landgoederen vind je op www.denhaag.nl/groen